FNUs sommertur til Færøerne

Den 1.-7. august 2018 var 14 nye og gamle FNU’ere samlet på Færøerne for at være med på FNU Danmarks første store sommertur siden Lofoten-turen tilbage i 2014.

Efter vi ankom i lufthavnen, hentede vi to lejede biler og kørte af sted til vores base, som var en spejderhytte i bygden Selletræ. Bygden lå lidt afsides med lidt over en times kørsel til Torshavn – til gengæld var der en fantastisk udsigt over vandet og til nogle af de andre øer.

Vi sov i tomandsværelser i køjesenge i nogle barakker, som lå tæt ved spejderhytten – dog var der så mange ekstra værelser, at mange af os sneg os til at få et singleværelse. Spejderhytten var egentlig et stort hus i flere etager. Dog brugte vi kun stueetagen, hvor der var et stort køkken, hvor vi hver dag lavede mad (efter vi lige havde lært, hvordan vi slog gaskomfuret til). Stuen blev brugt til at spise morgenmad og aftensmad, ligesom vi også fik spillet en del kortspil.

Det meste af tiden var vi dog ude at opleve øerne og den helt igennem fantastiske natur. Alt ser så grønt og frodigt ud på Færøerne, og man kan i den grad godt forstå, hvorfor særligt får har det herligt der.

Den første dag tog vi på en vandretur til et populært naturområde, Saksun, som er en bygd, som ligger ved en smal fjord, som har høje fjelde på begge sider. Vi havde en lokal guide til at hjælpe os med at finde vej i Birgit Sivertsen, og hun gav os også en masse indsigt i livet på Færøerne.

Dag to blev brugt i hovedstaden Torshavn, hvor vi startede med at få en rundvisning i deres parlament Lagtinget. Guiden gav os en grundig introduktion i færøsk politik og svarede på vores spørgsmål – blandt andet hvordan de færøske politikere forholder sig til selvstændighed for Færøerne. Efter lidt sightseeing i byen, tog vi til universitet. Her hørte vi fra en af underviserne, hvordan uddannelsessystemet fungerer, og hvilke uddannelsesmuligheder der er på øerne. Vi mødte også rektor, som kunne give os ekstra indsigt i færingernes selvstændighedstrang, da han har skrevet en ph.d. om emnet. Vi sluttede af med at se en ruin i Kirkjubøur, der ligger tæt ved Torshavn.

På tredjedagen tog vi fra morgenstunden af til bygden Vestmanna, hvor vi fik en bådtur og så på grotter. Senere på dagen tog vi til bygdfest på øen Nolsoy efter en 20 minutters færgetur fra Torshavn. Her oplevede vi den lokale kultur, da der både var fællessang og dans. Vi faldt også i snak med nogle af de lokale, som kunne fortælle, at stort set hver ø på Færøerne har en bygdfest i løbet af sommerperioden, og at mange deltager i flere af dem. Vi kunne også forstå, at slang for Torshavn bare er ”havn”. Så meget klogere drog vi hjem til spejderhytten, da klokken passerede midnat.

På fjerdedagen slappede vi af om morgenen og nød de pandekager, som nogle friske morgentyper havde lavet. Derefter tog vi på roadtrip og så nogle seværdigheder som bygderne Gjogv, Tjørnuvik og Oyndarfjøróur. Vi så også en stor sten, som eftersigende skulle kunne rokke – men åbenbart ikke lige den dag, vi var der.

På femtedagen sejlede 11 af os fra Sørvagur til øen Mykines og så de mange lunder (også kaldet søpapegøjer) samt fyrtårnet og den lille bygd på øen, hvor der bor fast 9 mennesker året rundt. Vi erfarede, at der tidligere var ti beboere, men en af dem var død et par dage i forvejen, og liget blev faktisk fragtet tilbage til øen i løbet af dagen, så man kunne holde begravelsen. De sidste tre fra vores gruppe tog til Torshavn og planlagde den afsluttende aften i spejderhytten. De lavede fx en quiz om Færøerne og pyntede spejderhytten op og lavede mad.

På sidstedagen gjorde vi rent og tog så til Gasadalur og så et berømt vandfald, inden vi kørte til lufthavnen og fløj hjem.

Jesper Gynther var rejseleder og arrangerede turen. Erhard Petersen fra Færøerne var medarrangør, men var desværre forhindret i at deltage de fleste dage.

Alt i alt var det en spændende tur, som både bød på en masse naturoplevelser, men også gav en fin indsigt i, hvordan livet er på Færøerne – ikke mindst for studerende. Ligeledes fik vi en fin indsigt i hele spørgsmålet om, hvorvidt Færøerne skal være selvstændige. Færøerne kan i hvert fald klart anbefales som rejsemål. FNU håber også, at der kan komme en sommertur igen i fremtiden, så vi sammen kan opleve noget mere af Norden.

Bedste hilsner
Jesper Gynther

Vi siger tusind tak til Gry Ransdal Hansen for de flotte billeder!!!

Tags:

Comments are closed

Latest Comments

Der er ingen kommentarer at vise.