Café Norden 2013 — Ung Nordisk Mad

Café Norden 2013 — Ung Nordisk Mad

Café Norden er et årligt ungdomstræf, som går på omgang mellem de nationale ungdomsforeninger for nordisk samarbejde. I oktober 2013 skulle FNU Danmark være vært for arrangementet — vi satte i den forbindelse et ambitiøst fokus på nordisk ungdomsmadkultur en hele året, og lod temaet kulminere i en workshopweekend i begyndelsen af efterårsferien, hvor 80 unge fra hele Norden mødtes i København.

Under weekenden blev der dannet grupper, som hver især skulle tilberede retter fra et af de nordiske lande. Opskrifterne var på originalsproget, men i grupperne var der netop ingen fra det pågældende land. Udover selve tilberedningen af maden bød eventen altså også på sproglige udfordringer — måske især for den gruppe der arbejdede med det finske køkken.

Formålet var naturligvis at skabe en ægte og inddragende kontakt (og derved øget forståelse) mellem unge i Norden og at arbejde med emnet på et helt konkret plan, hvor samværet og fællesskabet var den primære drivkraft. Højdepunktet ved arrangementet var en stor festmiddag i Det Grønlandske Hus, hvor alle de forskellige retter blev serveret i festligt lag med nordiske sange, finsk trubadur og dj.

Hvad for en nordisk ungdomsmadkultur?

Ny nordisk mad er paradoksalt nok efterhånden et gammelt begreb. Ny nordisk mad har været en succesfuld bølge som har styrket madkulturen i de nordiske lande, og som har brandet Norden udadtil. Men ny nordisk mad har primært været ’for voksne’. Madkulturen hos os unge i Norden baserer sig fortsat i høj grad på pasta med ketchup og pizza nummer 8 med bacon og kebab. I andet halvår af 2013 handlede mange af Foreningen NORDENs Ungdoms aktiviteter derfor om at bearbejde begrebet ny nordisk mad, så det er relevant for os unge.

Målet med Ung Nordisk Mad var at få unge i gang med den nordiske madkultur på en sjov måde og uden at det bliver højpandet eller dyrt. Hvad der er endnu mere væsentligt, er at mad er en god måde at være sammen på når man er unge fra forskellige nordiske lande. At lave og ‘lege’ med mad sammen giver mulighed for at bruge sit nordiske sprog i situationer hvor man skal arbejde sammen frem for på en skolebænk. Maden har en sanselighed og måltidet en betydning hvor vi kommer hinanden ved.

Arbejdet med dette tema ledte op til en søndagsworkshop, hvor deltagerne med afsæt i weekendens madlavningsgrupper, madkultureksperimenter og udfordringer til slut udmøntede følgende manifest:

Ung Nordisk Mad

  • Skal være velsmagende og sund, fra Norden eller lavet på nordisk vis.
  • Skal være billigt og sjovt at lave.
  • Skal have sin egen dag hvert år, hvor vi fejrer nordisk mad og spiser sammen.
  • Skal spises i godt selskab.
  • Skal ikke være hurtig mad.
  • Skal nydes!
  • Skal smages mindst én gang.
  • Skal ikke bedømmes på lugten.
  • Skal være lokalproduceret.
  • Skal spises til munter sang.
  • Skal skylles ned med god eller stærk drik — i et eller flere glas.

Foreningen NORDENs Ungdoms tager deltagernes manifest alvorligt, og vi påtager os derfor gerne opgaven med at formidle nordisk ungdomsmad ved en nordisk maddag hvert år. Alle er inviteret!

Café Norden 2013 — Ung Nordisk Mad blev muliggjort med støtte fra blandt andre Royal Greenland, Carlsberg, Finlands Ambassade, NORDBUK og paraplyorganisationen FNUF Norden.